• Kunci Penuntut Ilmu Tauhid

Kunci Penuntut Ilmu Tauhid

Not yet rated Write a review
Price
RM 5.00
Availability:
In Stock
Product Code:
BKA 00303
Brand:
Al-Hidayah

Usually dispatches within 3 to 5 working days.

For Kad Istiqamah member, please provide membership number upon checkout.

Share

Kitab ini merupakan sebuah kitab yang membicarakan dengan ringkas tentang sifat wajib, sifat mustahil dan sifat harus bagi Allah. la juga turut membicarakan secara ringkas sifat wajib bagi para Rasul serta sifat mustahil dan harus baginya yang telah dikarang oleh Al-'Alim Al-'Allamah Zainul Abidin Ibnu Muhammad Al-Fathani yang masyhur dengan gelaran Tuan Minal.

Di dalam kitab ini turut memuatkan satu risalah pada menyatakan sebab-sebab yang menjadikan seseorang itu murtad yang dikarang oleh al-Fadil Umar. Pada akhir kandungan kitab ini terclapat nazam (syair) tauhid karangan Haji Ahmad Melaka, nazam kalimah Rasul, nasihat para guru dan nazam fikir bahasa melayu sembilan Yang munasabah dengan hadith oleh setengah daripada ulama Terengganu.

Kitab ini pada asalnya adalah ditulis dalam rulisan jawi dan telah digunakan di dalam pengajaran sekolah-sekolah pondok di mana kita ketahui sistem sekolah pondok ini amat popular dan telah ramai melahirkan para ilmuan dalam bidang agama dan juga bidang lain yang berkarisma dan menyumbangkan sumbangan besar kepada bangsa dan agama.

Semoga kitab ini mendatangkan manfaat buat para pembaca dan penuntut ilmu yang minat mendalami ilmu melalui kitab-kitab seperti ini.

 


Write a review