Aku Budak Lenggong

Not yet rated Write a review
Price
RM 20.00
Availability:
In Stock
Product Code:
BKK 00061
Brand:
Kemilau Publika

Usually dispatches within 3 to 5 working days.

Share

'Masa kecil' adalah 'masa lalu' semua orang. Aku Budak Lenggong (ABL) adalah catatan 'masa lalu' yang mewakili 'masa kecil' ramai orang yang mungkin tidak terungkap. Zaman ketika elektrik adalah asing, pelita minyak tanah dan kabaid menjadi sumber cahaya, TV adalah peti ajaib, sungai dan lata menjadi mainan, bendang dan kubang, bukit dan hutan, memasak dengan kayu api, mendaki bukit ke dusun, menangkap ikan dan udang di celahan batu sungai yang jernih, mengapuk di pokok petai dan jering, lastik dan senapang kayu, gasing, congkak dan batu seremban, serta banyak lagi.

 

ABL adalah kisah real, bukan imaginasi. Membacanya, anda pasti terbawa ke zaman kecil. Mungkin tanpa sedar anda akan terasa kembali 'muda' pada saat berlarian meniti di batas sawah, lalu terjerlus di dalam selut dan dihinggap sang lintah. Boleh jadi anda terhimbau saat mengelui angin dan menghalau kawanan burung-burung tiak. Mungkin anda tersengih sendiri kala mengenang manisnya saat bermain pondok-pondok di bawah rumah atau di dalam hutan ubi, lalu disandingkan dengan seorang putera atau puteri.

 

Lebih lagi, ABL memberi erti kepada kita generasi 'lama', kerana kita diasuh oleh alam, membesar dengan alam dan tahu menghargai kemanusiaan. ABL mungkin menjentik hati dan minda generasi baharu (yang katanya sudah bertaraf X, Y dan Z atau Gen Alpha), bahawa dahulu ayah atau ibu atau atuk dan nenek di kampung, melalui banyak benda yang hari ini bagaikan sudah hampir tidak tergambar lagi.

 Cicip dan rasailah ABL, ia adalah masa lalu kita, ia adalah masa kecil kita.

Write a review