Petunjuk Bagi Sekalian Orang Jawi Kepada Jalan Ulama-Ulama Yang Beramal

Not yet rated Write a review
Price
RM 9.00
Availability:
In Stock
Product Code:
BKA 00329
Brand:
Al-Hidayah

Usually dispatches within 3 to 5 working days.

Share

Kitab SOAL JAWAB RINGKAS ini menyentuh bab Ma”rifatullah Mengenal Allah Ta’ala, dan juga bab Haji dan Umrah. Di samping itu. terdapat juga soal jawab ringkas berkenaan Rukun Agama iaitu Islam, Iman dan Ihsan di bahagian awal kitab. Didapati kitab ini sangat menarik untuk dibaca kerana susunan soal jawabnya yang padat dan ringkas dan insya Allah mudah untuk dihadam untuk semua peringkat.


Kitab ini telah disusun oleh Asy-Syeikh Abu Fakhruddin Rahimahullahu Ta’ala pada seawal tahun 50-an yang merupakan anak murid kepada salah seorang ulama Nusantara abad ke-20 yang hanyak mengajar di Makkah Al-Mukarrramah yang juga terkenal dengan ke’alimannya dan kewarakannya iaitu Asy-Syeikh Abdul Qadir Rahimahullahu Ta’ala.


Setakat yang diketahui, menariknya, Masya Allah Tabarakallah, kitab Ar-Risalah At-Tabarakallah ini telah dicetak sebanyak ribuan naskhah pada zamannya, menunjukkan betapa besar penerimaan masyarakat pada ketika itu (lahun 50-an) tetapi hanya hanyak tertumpu di Selatan Thailand sahaja. Sebelum kitab ini diterbitkan semula, didapati ia tiada dijual di pasaran. Wallahu Ta’ala (Mudah-mudahan usaha menerbitkan kitab ini dapat menyambung dan memelihara mutiara-mutiara ilmu yang Ada padanya, Insya Allah)

Book
Book Author Penulis : Haji Abdul Qadir Bin Haji Wangsah Bin Abdul Larif Bin Uthman. Pengalihan Tulisan Jawi Ke Roman : Noraine Abu
Book ISBN 9789674391287
Book Pages 105 Halaman
Write a review