Fiqh Al-Harakah Dari Sirah Nabawiyyah Jilid 3

4/5 (1 reviews) Write a review
Price
RM 25.00
Availability:
In Stock
Product Code:
BKH 00053
Brand:
Galeri Buku Harakah

Usually dispatches within 3 to 5 working days.

Share

Fiqh Al-Harakah Dari Sirah Nabawiyyah Jilid 3  (Edisi Kemaskini 2018) ini merupakan siri terakhir perbincangan dan penganalisaan Sirah Nabawiyyah. Siri ini dan siri-siri sebelumnya merupakan perbincangan dan petunjuk tentang pendekatan dakwah dan politik yang pernah diambil oleh Nabi SAW sama ada semasa Islam berada di dalam keadaan lemah atau berada di dalam kuat.

Siri ini memfokuskan ke atas peristiwa-peristiwa yang berlaku pada tahun-tahun ketujuh Hijrah sehinggalah ke tahun wafatnya Nabi SAW. Banyak pengajaran dan ikhtibar yang perlu diambil dan dihayati oleh setiap pendokong gerakan Islam dari buku ini. Adalah merupakan anggapan yang tidak betul bila ada pihak yang mengatakan bahawa Islam dan gerakannya masakini tidak mampu menghadapi golongan mustakbirin di dalam dan di luar negara, kerana bilangan dan kekuatan musuh mengatasi mereka berlipat kali ganda. Apa yang kita hadapi sekarang itulah juga yang pernah dihadapi oleh Nabi SAW dan para sahabat. Kalau hari ini rangkaian musuh Islam di peringkat antarabangsa mengadakan pakatan dengan talibarut mereka di peringkat nasional, maka pakatan dan strategi yang sama telah mereka lakukan ke atas negara Islam pertama di Madinah di zaman Nabi SAW.

Buku ini mendedahkan tentang peranan kuasa besar dunia pada masa itu, khususnya Rom Timur yang begitu tidak senang dengan kebangkitan dan kekuatan Islam di bawah pimpinan junjungan besar Nabi kita Muhammad SAW.

Terbitan Bersama: Galeri Buku Harakah & Tarbiyah Care

Book
Book Author Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang
Book ISBN 978-983-3172-153
Book Pages 263 Halaman
Write a review